25.01.2016 ж. - 30.01.2016 ж. аралығында Қостанай қызмет көрсету саласының колледжінде «Аспазшылардың даяшылардың технологиялық апталығы». Өткізілді апталық шеңберінде мынадай іс-шаралар өткізілді:

  

 

 

25.01. «Своя игра» интеллектуалдық викторинасы

Өндірістік оқыту шебері А.К. Қожахметова СП-28 тобының екінші курс білім алушылары арасында «Своя игра» интеллектуалдық викторинасы дайындалған. Осы іс-шараның алған қойылған мақсаттары: кәсіптік өрісін кеңейту, білімін тереңдету, тапқырлықты айқындау. Іс-шара интеллектуалдық викторинасы түрінде ұйымдастырылған.

Ойынға 4 студент қатысты (Әубәкіров Арыстанбек, Ковалева Ольга, Распаева Диана, Мусин Әділбек). Ойын жүргізуші Бабий Дмитрий.

Барлық іс-шараларға интерактивті тақта, презентациялар қолданылды(тапсырмалары бар слайдтар).

Ойын үш раундтан тұрды. Ойынды әділқазылар алқасы бағалады (аға шебері Е.Г .Морозова., ЦК төрайымы Б.С Баудинова., ө\о шебері В.В . Вайспек.).

Іс-шара барысында қатысушыларға тапсырма берілді 1 раундта – «Ет,балық,жемістер.технологиясы»тақырыбы  бойынша сұрақтар – студенттің алатын баллы сұрақ бағасы мен жауаптың дұрыстығына байланысты болады. Бірінші раундтың қорытындысы бойынша ең аз балл жинаған студент ойыннан шығады. (Мусин Әділбек).

2 раунд – бейне сұрақ – бесбаллдық жүйесі бойынша бағаланады, ең аз балл жинаған студент ойыннан шығады. (Распаева Диана).

3 раунд – қолда бар тағамдардан «Менің қиялым» салатын әзірлеу бойынша шығармашылық сайысы(Әубәкіров Арыстанбек Арыстанбек, Ковалева Ольга).

Қатысушылар практикалық  тапсырмаларды  орындап жатқан кезде , көрермендермен викторина-ойыны өткізілді.

Викторина білім алушылардың білім деңгейін көрсетті. Білім алушылар өтілген теориялық материалды бекітті, жақсы дайындалған, белсенді түрде жұмыс жасады, ұйымшылдықтарын және белсенді қатысқандарын көрсетті.

Орындар келесідей бөлінген:

1 орын – Ковалева Ольга 2 орын - Әубәкіров Арыстанбек.

Барлық қатысушылар грамоталармен, тәтті сыйлықтармен марапатталды.

І-шара алған қойылған мақсатына жетті.

 

26.01. «Молекулалық ас-үйі» семинары.

Өндірістік оқыту шебері И.И. Ковальчук дәмтатымдарды, салқын, ыстық тағамдарды дайындауда жаңа технологияларды қолданудың өрістерін кеңейту мақсатында «Молекулалық ас-үйі» семинарын дайындап, өткізді. СП-27 тобы қатысты. Инна Ивановна студенттермен бірлесіп молекулалық ас-үйі – трофология тарауы, тағамды әзірлеу кезінде болатын физикалық-химиялық үдерістерді оқып-үйренумен байланысты. Термин «Молекулалық гастрология» терминін 1992 жылы Осфорд университетінің физигі Николас Курти және француз химигі Эрве Тис қолданысқа енгізген. Бірінші ғалымның нақыл сөзі«Біздің өркениетіміздің бәлесі мынада: шолпан атмосферасының температурасын өлшеуге жағдайымыз бар, бірақ біздің үстеліміздегі суфле ішінде не болып жатқанын елестете алмайтынымызда».

Семинарда дәмтатымдарды, салқын және ыстық тағамдарды әзірлеудің жаңа технологияларын қарастырылды.Молекулалық ас-үйдің туындауымен , аспазшылық пен ғылымның байланысы, төмен температураларда тағамдарды әзірлеумен таныстырылды. Сонымен қатар білім алушыларды қай мейрамханаларда кеңінен молекулалық ас-үйі қолданылатыны туралы таныстырды, кубик және спагетти түрінде  бірінші тағамдардың ерекше безендірілуі және ұсынылуы , желе  түріндегі стейктер,  саңырауқұлақтан жасалған көбіктер, ұшатын пирожныйлар, «тюбиктегі» ғарышкерлердің тағамдарында молекулалық ас-үйдің кеңінен қолданылуы. Был показан видеоролик шеф аспазшылары  Роман Трусов пен Илья Фролов  сұйық азот пен молекулалық ас-үйдің басқа факторларын  қолданылуымен тағамдарды әзірлеу.  Білім алушылар озыңқы тапсырмаларды дайындады және молекулалық ас-үйдің басты факторларымен таныстырды.

Лиясова Карина көбіктің қолданылуымен таныстырып кетті (эспумдар).

Лежников Степан центрифуги лардың қолданылуымен таныстырды.

Максимов Артур гель және сфералардың қолданылуымен таныстырып кетті

Краева Вера сұйық азоттың қолданылуымен таныстырып өтті

Тарасов Никита вакуумдық жылытумен таныстырып өтті

Токаев Глеб роторлы буландырғышпен таныстырып кетті.

Чернышова Елена құрғақ мұздың қолданылуымен таныстырып кетті.

Ушкова Карина трансглютаминазалардың қолданылуымен таныстырды

Іс-шараны өткізу укезінде интерактивті тақта пайдаланылды (презентация, бейне).

Іс-шара жоғары әдістемелік деңгейде өткізілді. Қатысушылар жаңа және қызықты нәрселерді біліп шықты. Тақырып өзекті, қызығушылығын оятты.

Іс-шара алға қойылған мақсатына жетті.

 

27.01. «Төрт сурет бір сөз» ойыны.

Өндірістік оқыту шебері Л.И.Гвоздикова «Төрт сурет бір сөз» ойынын дайындап, өткізді». Мақсаты: кәсіптік ой-өрістерін кеңейту, білімдерін тереңдету, тапқырлықтарын айқындау.

Ойынға «Чучвара» және «Дюшбара» 2 команда қатысты. Іс-шара бойына интерактивті тақта пайдаланылды, презентация (тапсырмалары бар слайдтар).

Ойыншыларға 4 сурет көрсетіледі, ал олар оларды біріктіріп бір сөз ді ойлап табулары керек. Әр деңгейде тапсырмалары күрделене түседі. Ойын басында, командалар кубикті тастайды. Сол арқылы ойынды кім бірінші болып бастайтынын біледі. Әр ойлап тапқан сөзге, команда 2 балл алады.Ойынды әділқазылар алқасы бағалады. (ө\о шебері О.Н Шикина., ө\о шебері И.И. Ковальчук).

Ойын білім алушылардың білім деңгейңн көрсетті. Білім алушылар өтілген теориялық материалды бекітті,  жақсы дайындалған, белсенді жұмыс жасады, ұйымшылдықтары мен белсенді қатысуларын көрсетті.

Орындар келесідей бөлінді:

1 орын – «Чучвара» командасы, 2 орын – «Дюшбара» командасы.

Барлық қатысушылар грамоталармен және тәтті сыйлықтармен мараптаталды.

Мероприятие достигло поставленной цели.

 

28.01. «Мен-даяшы!» байқауы

Өндірістік оқыту шебері О.В.Свиридова СО-18 тобының білім алушылары арасында «Мен-даяшымын!» байқауын дайындап, өткізді. Осы іс-шарада мынадай мақсаттарды қарастырды: мамандықтар бойынша білім алушылардың білімдерін анықтау, шығармашылық қабілеттерін дамыту. Мамандыққа деген қызығушылығын қалыптастыру.

Ойынға  «Шыны аяқ» және «Табақша» 2 командасы қатысты, әр команда 5 адамнан тұрады.

Іс-шара барысында интерактивті тақта, презентациялар қолданылды (тапсырмалары бар слайдтар).

Ойын 5 айналымнан тұрады. Ойынды әділқазылар алқасы бағалады (ЦК төрайымы Б.С Баудиноваө\о шебері О.В Гончарова., А.К Қожахметова.).

Іс-шара барысында  қатысушыларға тапсырмалар ұсынылған- 1 айналым Визит кәртішкесі Капитан команда қатысушыларын, ,команда атауы мен эмблемасын таныстырып өтеді. Байқау бесбаллдық жүйесімен бағаланады.

2 айналым – «Мамандық бойынша теориялық білімі» викторинасы. Викторина интерактивті тақтаны қолданылуымен өткізілді. Мұнда командалар мамандыққа байланысты сұрақтарға жауап берулері қажет. Әрбір дұрыс жауап команда  қоржынына 1 баллдан қосып отырады.

3 айналым – қатысушыларға нақты бір ыдыс-аяқ түрінің  атауы бар кәртішкелері ұсынылады, көрсетілген  ассортимент ішінен белгілі бір затты таңдап алады және сол затқа сипаттама береді. Дұрыс жауап 1 баллмен бағаланады.  

4 айналым – түрлі үлгідегі келушілерге қызмет көрсету бойынша жағдайды талқылау.4 айналымда командаға келушінің жас шамасына, іс-әрекетіне және қарым-қатынас ына байланысты қажетті қызмет көрсету тактикасын  қолдануға ұсынылады.

5 айналымдаәр командаға түрлі жағдайлар ұсынылды, біздің даяшылар ол жағдайлардан шығуының  лайықты шығу жолдарын ойластырулары қажет. Әрбір дұрыс  талқыланған жағдай командаға 5 балл беріледі.

Әділқазылар  байқау қорытындысын шығарғанша , көрермендерге  келушілермен жақсы қарым-қатынас орнатуға көмектесетін әртүрлі кеңесетер берілді.

Байқау білім алушылардың білім деңгейін көрсетті. Білім алушылар өтілген теориялық материалды бекітті, жақсы дайындалған, белсенді жұмыс жасады, ұйымшылдық пен белсенді қатысуларын көрсетті.

Орындар келесідей бөлінді:

1 орын – «Табақша» 2 орын –а «Шыны аяқ».

Барлық қатысушылар грамоталармен, тәтті сыйлықтармен марапатталды.

Іс-шара алға қойылған мақсатына жетті.

 

29.01. «Күмістелген табақ»

Өндірістік оқыту шебері М.Н.Кирсанова СО-27 тобының білім алушылары арасында  «Күмістелген табақ» даяшылар байқауын дайындап, өткізді.Өткізілген іс-шараның мақсаты :өндірістік оқыту бойынша білімдерін тереңдету, таңдаған мамандығына қызығушылығын арттыру.

Байқауға 4 білім алушы қатысты (Дисюмбин Бопан, Ефанов Валерий, Пшеничко Юлия, Чалов Руслан).

Іс-шараға интерактивті тақта , презентация  қолданылды(тапсырмалары бар слайдтар).

Байқау бес айналымнан құралды. Ойынды әділқазылар алқасы бақылаған. (ЦК төрайымы Б.С. Баудинова., ө/о шебері О.В. Гончарова )

Іс шараның барысында қатысушыларға тапсырмалар ұсынылды 1айналым – «Визит кәртішкесі» үй тапсырмасы. 2-3 мин шамасында қатысушылар  өздерін ің жеке тұлғаларын ең жақсы жағынан көрсетуі керек.

2 айналым – «Блиц-сауалнама. Даяшылардың теориялық білімдері». Тестілеу әдістері арқылы даяшылардың теориялық білімдері тексерілді. Байқау қатысушыларына сұрақтары бар тест, жауаптың 3 нұсқасы ұсынылды.Қатысушылар берілген тапсырманы орындаған кезінде, жанкүйерлермен ойын өткізілді.

3 айналым – «Үстелді сәндеу» байқауы. Осы байқауда қатысушылар жеребенің нәтижесінде түскен тақырыпқа сәйкес үстелдерді сәндеу  қажет.Орындалған тапсырманың дұрыстығы және дәлдігі бағаланады.

4 тур – «Сүлгілерді бүктеу». Байқау қатысушыларының шығармашылық тұрғысынан анықтау. Шектеулі уақыт ішінде сүлгілерді бүктеу тәсілдерін неғұрлым көп тәсілдерін көрсету керек. (3 мин).

5 тур – «Движение с подносом» Задачей конкурсантов было взять со стола поднос с фужерами, предварительно наполнив их водой, и дойти до намеченной точки и обратно, не пролив ни капли.

Білім алушылар өтілген теориялық материалды бекітті, жақсы дайындалаған, белсенді түрде жұмыс жасады, ұйымшылдығын жіне белсенді қатысуларын көрсетті.

Орындар келесідей бөлінді:

1 орын – Пшеничко Юлия 2 орын – Чалов Руслан

Барлық қатысушылар грамоталармен, тәтті сыйлықтармен марапатталды.

Іс-шара алға қойылған мақсатына жетті.

 

30.01. «Салат-коктейльдерді дайындау» ашық үйірмесі

Өндірістік оқыту шебері Н.В. Шевченко «Салат-коктейльдерді дайындау» ашық үйірмесін дайындап, өткізді. Осы іс-шараның мақсатыбілім алушылардың білімдерін тереңдету, кәсіби шеберліктері мен дағдыларын дамыту; жалпы және кәсіби ой-өрістерін кеңейту, мамандыққа деген сүйіспеншілікке тәрбиелеу. Іс-шара СО-36 тобында өткізілді.

Іс-шараның барысында білім алушылар салат-коктейлдердің пайда болуының тарихы туралы, салат-коктейль дегеніміз не және оны қалай жеу керектігі туралы айта кетті.

Әзірлеу бойынша өз бетінше жұмыс жасау:

- «Старая Шуя» салат-коктейлі

- грейпфруктідегі теңіз коктейль салаты

- ананас қосылған  краб салат-коктейлі

-  «Балалар салат-коктейлі

Сыртқы қасиеттерді бағалау және салат-коктейльдердің  дигустациясы

Қорытындылау

Білім алушылар назары салат-коктейлдерді безендіру және  ұсынылуын а  аударылды. Білім алушылар салат-коктейлдерді дайындаумен айналысты, іс-шара табысты өтті,  жоғары әдістемелік деңгейде өтті. Қатысушылар мен көрермендер жаңа және қызықты нәрселерді біліп шықты. Тақырып, білім алушылардың қызығушылығын оятты. Іс-шара алға қойылған мақсатына жетті.

Тұжырымдар, ұсыныстар: Пән апталығы шеңберінде өткізілген  сыныптан тыс іс-шаралар білім алушылардың тұлғалық тұрғыда дамуына, интеллектуалдық қабілеттері мен коммуникативті шеберлігінің қалыптастырылуына   ықпалын тигізеді. Сонымен қатар іс-шараның ұйымдастырушысы ретінде өзін айқындау мүмкіндігімен , өндірістік оқыту шеберлерінің кәсіби шеберлігінің өсуіне ықпалын тигізді.

 

Председатель ЦК: Баудинова Б.С.

Карта сайта